Min recension

Nu har jag haft mitt exemplar av mobilen i ungefär två veckor så jag tycker det är dags för en recension av ZTE Blade! Innan vi börjar bör jag tillägga att jag inte har så stor erfarenhet av att använda Android- och mobiler med touchskärm till vardags och jag har tidigare haft rätt föråldrade mobiler som Sony Ericsson T700 med candybar-design och det klassiska lilla tangentbordet. Däremot så har jag provat flera olika mobiler på mässor, hos kompisar och så har jag en 4:e generationens iPod Touch på 32 GB som jag kommer jämföra lite med.

1. Förpackning

ZTE Blade förpackning ovanifrån
ZTE Blade förpackning ovanifrån
ZTE Blade förpackning i profil
ZTE Blade förpackning i profil
Funktioner för ZTE Blade på förpackningen
Funktioner för ZTE Blade på förpackningen

Förpackningen för Blade är väl inte den mest imponerande till designen om man jämför med mobiljättar som Apple, Sony Ericsson och Nokia där det läggs mer energi på en tilltalande förpackning. Men jag tycker att förpackningen går ihop bra med mobilen, den har ett pressat pris och därför kunde förpackningen ha varit mycket värre- till exempel varit av typen ”bulk” i bara brun kartong med ett serienummer på som en del billiga tangentbord och liknande kör med. Jag beställde min mobil från CDON utan något abonnemang och det verkar som att texten på min kartong är skriven på Norska, vilket känns lite slappt av ZTE Sverige om det inte har blivit något fel hos CDON – men det är inget viktigt.

2. Medföljande tillbehör

ZTE Blade medföljande tillbehör
ZTE Blade medföljande tillbehör

För många som köper Blade med abonnemang eller i andra nätbutiker än CDON så medföljer ett SD-minneskort av olika typer av storlek i förpackningen. I min medföljde detta inte, men det satt istället ett i mobilen från början på 2 GB. I kartongen medföljer förutom själva Blade-mobilen:

 • En laddare till vägguttag som kopplas in i mobilens USB-utgång
 • En USB-laddare/överföringskabel
 • Ett batteri
 • In-ear hörlurar
 • Manual
 • Quick start guide
 • Garantikort

I dokumenten som medföljer hittar du det man kan förvänta sig för en mobiltelefon, som lite vanliga funktioner och hur du snabbt kommer igång med att ladda och börja använda din Blade. Batteriet kommer alltså levererat för sig i en plastpåse och är inte som för en del andra mobiler redan imonterat i själva mobilen. När jag först skulle sätta i batteriet var det lite meckigt att få in snitsen för att öppna skalet och det kändes inte helt tåligt då det är i plast. Men med vana så öppnar du säkert skalet smidigare än vad jag gjorde och det står även i manualen exakt hur du gör för säkerhets skull.

3. Design

Designen för ZTE Blade känns inte lika robust som för dyrare mobiler vilket inte är så konstigt med tanke på priset. Den känns lite plastig, men det gör samtidigt att den ligger bra i handen och det känns som att man redan har ett skal på baksidan. Knapparna känns bättre än vad jag trodde, även om det hade varit trevligt om till exempel sidoknapparna för volym och på/av hade varit i en hård metall istället för plast som nu. I det stora hela är jag faktiskt positivt överraskad av designen för Blade – den vinner inga priser och lär inte hålla så bra om den blir tappad i marken – men den är inte så plastig som jag trodde efter att ha läst andra recensioner.

Själva designen i mjukvaran är fräsch och användarvänlig precis som på alla andra moderna mobiler som kör Android som operativsystem. I min Blade har jag som sagt Android 2.1 Eclair så om du som Blade-ägare får tag i uppdateringen till 2.2 FroYo så är säkert upplevelsen ännu smidigare och snabb.

4. Skärm

Med skärmen tycker jag att ZTE har varit väldigt generösa trots det låga priset, färgerna känns levande och den har en bra ljusstyrka. Det är inga problem att läsa artiklar på nätet, mail eller Twitter-flöden med den här skärmen och då är jag ändå van vid att använda min iPod Tocuh med dess retina-skärm som har löjligt bra skärpa och läsbarhet.

En sak jag däremot har märkt med min Blade är att det kan vara lite svårt för mobilen att uppfatta vilken bokstav jag tryckt på med det virtuella tangentbordet på skärmen. Detta är aldrig något problem för mig på min iPod, så jag tror att Blade är lite kinkigare med att du verkligen trycker rätt på en tangent på skärmen och att du kanske får trycka en aning kraftigare för att den ska uppfatta det. Men detta löser sig bra med Android:s smarta funktion för inskrivning av text där du så att säga ”ritar” fram orden genom att dra fingret mellan bokstäverna. Mobilen gissar sedan på de vanligaste kombinationerna av de bokstäver du ritat in och ger oftast rätt, men ibland lite märkliga resultat.

5. Prestanda

När det kommer till den upplevda prestandan för Blade är jag lite kluven. Den 600 MHz snabba processorn är ju i det lägre segmentet, särskilt nu med nya mobiler med dubbla kärnor på hela 1.2 GHz. Men de 600 MHz duger fint för att byta mellan olika program och surfa utan att det blir allt för frustrerande. Däremot så har jag upplevt att hastigheten verkligen kan variera för mig. Ena stunden kan mobilen kännas väldigt snabb i menyer och liknande för att senare bli lite seg. Särskilt att skrolla på hemsidor med webbläsaren och i program är inte ZTE Blade:s största styrka, utan där upplever jag en del fördröjning även när jag inte har så många andra appar igång.

Jag har provat lite på en kompis Huawei U8800 Ideos X5 som kostar ungefär en 500 kr mer och där känns det som att scrollning är ett mindre problem, men samtidigt har den mobilen också en processor på 800 MHz och har bättre prestanda än Blade på flera plan, pus att den levereras med Android 2.2 FroYo i förpackningen. Jag har nu bara testat med Android 2.1 Eclair och det sägs att uppdateringen till 2.2 ändå för med sig en del förbättringar för prestandan.

Att köra krävande spel är inte något du kan förvänta dig att göra med din Blade. Till exempel Angry birds fungerar OK, men även där märker jag fördröjning när jag scrollar fram och tillbaka över spelplanen för att se var jag ska skjuta fåglarna på bästa sätt. Ett par gånger har spelet även frusit fast och hängt sig eller blivit rejält långsamt. Det kan ju bero på att skaparna av Angry birds inte har optimerat det för Android 2.1 som jag använde, men samtidigt är ju Blade inte den bästa mobilen för mobilspel, då grafikhanteringen är i svagaste laget jämfört med konkurrenter.

6. Kamera

Kameran är verkligen vad man kan kalla Blade:s akilleshäl. Men vem förväntar sig egentligen en fantastisk kamera med massor av Megapixlar för det låga priset som Blade har? Min erfarenhet av den 3.2 Megapixel-kameran är faktiskt ingen höjdare. Det blir lågupplösta bilder med dåligt ljus och grynig bildkvalitet, särskilt då kameran saknar inbyggd blixt eller lampa. Jag provade att filma ute i trädgården en dag när det var mulet och det blev ärligt talat urkass kvalitet på det klippet, även fast jag hade högsta inställningarna på allt. Vid filmning hängde inte kameran med i snabba rörelser och allt kändes skakigt och fick fördröjning som för en gammal webcam.

Men med det otroligt låga priset som Blade har så kan du istället lägga pengar på en riktig digitalkamera och då jag själv har en iPod Touch med aningen bättre kamera så är det inget problem med mig. Men jag tycker att ZTE kunde ha gjort kameran lite bättre i alla fall och om de släpper någon liknande mobil i framtiden ser jag gärna blixt eller lampa till och att de snabbar upp tiden det tar att knäppa en stillbild.

7. Ljud

Mitt första intryck när jag provade att ringa med min nya Blade var att ljudet kändes lite burkigare både för mig och mottagaren än för min tidigare gamla Sony Ericsson-mobil. Men det är ingenting jag tänker på nu och det är aldrig några problem med att höra vad den andra personen säger, även med högtalarfunktionen på. Tittar du på till exempel YouTube-klipp med högtalarfunktionen så blir det som med många bärbara datorer och mobiltelefoner att ljudet har mycket diskant och inte är mycket att hurra för. Men det är inte så konstigt då högtalarna är i Mono-format och det inte stoltseras med något speciellt häftigt ljud som för till exempel Desire HD som har inbyggda stereohögtalare med SRS Surround och Dolby Mobile.

Placeringen av hörlursutgången är placerad på toppen av mobilens chassi vilket är ganska ovanligt. Jag provade att lyssna på olika sorters ljud i min Blade dels med de medföljande in-ear hörlurarna från ZTE och som jämförelse med de vita hörlurarna som följer med en 4:e generationens iPod Touch. Jag testade även med mina slutna hörlurar AKG DJ 518 som har väldigt bra ljud. De medföljande hörlurarna ger likt de inbyggda högtalarna rätt hög diskant, men ljudet är inte mycket sämre än för de hörlurar som medföljer till iPod Touch. Med DJ-lurarna från AKG märker jag att basen ändå finns där och att mycket hänger på vad för typ av hörlurar du använder till mobilen. Så om du ska använda din Blade för att spela upp media under resor så rekommenderar jag att du byter ut original-hörlurarna mot ett par bättre av typen in-ear eller slutna lurar.

8. Batteritid

Med min Blade så ser en vanlig dag ut ungefär så här : jag ringer och tar emot ett par samtal, har lite SMS-konversationer, tittar Twitter en stund, skriver något på Facebook, lägger in en anteckning i Evernote och synkar och surfar lite på tunnelbanan. Jag är inte urtypen av den som knappar på mobilen hela dagen och gör verkligen allt med den, då jag också har min iPod och oftast datorer till hands- men för allt det jag oftast gör med den så fungerar den bra och batteritiden håller sig till det. Jag laddar min Blade ungefär varannan dag nu efter att ha haft den i strax över två veckor. Värt att tillägga är att jag sätter den i flygplansläge och använder som väckarklocka, men då verkar den inte dra några större mängder då jag också stänger ner de flesta apparna med aktivitetshanteraren innan.

Jag skulle säga att batteritiden på ZTE Blade inte är den ultimata för dig som vet att du kommer ringa många samtal eller använda den för ditt företag, i sådana fall bör du ha med laddaren eller ett extrabatteri så att du är helt säker på att den räcker från morgon till kväll. Jag hör gärna om dina erfarenheter om du har en Blade och använder den lite mer i vardagen än jag och hur du tycker om batteritiden!

8. Slutsatser och betyg

 

Fördelar med ZTE Blade:

 • Priset: Det tåls att upprepa igen att trots en del brister så är ZTE Blade en otroligt prisvärd mobil som har samma kvaliteter på många punkter som konkurrerande mobiler för minst dubbla priset. Jag kan tänka mig att Blade också är en perfekt present om du har ett barn som vill ha en iPhone eller liknande, men där du känner att 6 000 kr är lite väl att ta i.
 • Bra ingång till Android och mobil med touchscreen: Har du tidigare ställt dig tveksam till att skaffa en Android-mobil för att det verkar för avancerat eller tveksam till att byta till en mobil med touchscreen så är det nu du har chansen att motbevisa dina tvivel! Med en sån låg prissumma är insatsen väldigt liten och du inser snart att även Android:s operativsystem inte är helt olikt det Apple har i deras iPhone som alla prisar för dess användarvänlighet.
 • Klarar av alla grundbehov bra: Behöver du främst en mobil för att ringa, skicka SMS, surfa och vill även kunna prova på lite mer avancerade saker? Då behöver du inte mycket mer än vad ZTE Blade erbjuder.

Nackdelar med ZTE Blade:

 • Kameran: Kameran är inte bra på stillbilder och gräslig på videoklipp. Jag kan ha haft otur med belysning och liknande, men
 • Kan kännas lite seg ibland: Ska du använda mer krävande appar eller spel med mycket grafik och saker som rör sig snabbt så är Blade inte den bästa mobilen för ändamålet. Men det är inga problem att titta på YouTube-klipp i hög kvalitet eller andra inladdade mediafiler. Vanligt användande är absolut inga problem, det är mest om du börjar scrolla runt som en galning som det kan släpa en aning.
 • Känns lite plastig: Till skillnad från många andra moderna mobiltelefoner så har Blade inte ett skal och knappar i metall utan det är i plast vilket gör att den känns mindre robust och lyxig. Men om du vet att du är lite klumpig av dig med mobiler så är det bara att skaffa ett skyddskal och displayskydd.

Totalbetyg: 4/5: Trots att de sparar på en del på kamera och annat så gör ZTE bra ifrån sig på de flesta nödvändiga aspekterna man bör titta på vid valet av en mobiltelefon. Prestandan är helt ok och du kan göra många saker som även mycket dyrare konkurrenters mobiler klarar. Du får väldigt mycket mobil för pengarna, särskilt med nya uppdateringar av Android.

Vad tycker du själv om Blade om du äger ett exemplar själv? Om du har några frågor om Blade innan du funderar på att köpa den? Lämna gärna en kommentar i bloggen eller skriv en rad på kontakt@zteblade.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Allt om mobilerna i ZTE Blade-familjen